Eigen weg ondersteuning en begeleiding
home -- workshops -- links -- contact


Systemisch Werk en Familieopstellingen volgens Bert Hellinger.

Maandag 17 januari, 13.30 - 17.00
themamiddag aanvullende benaderingen in de Psychiatrie georganiseerd
door Steunpunt GGZ Utrecht.
* Antroposofie en psychiatrie,
* Familieopstellingen en psychiatrie,
* Boedisme en psychiatrie.
Over Systemisch Werk en Familieopstellingen zullen Vivine van der Velden (o.a. eigen praktijk in begeleiding en ondersteuning), Petra Peek (Gestalttherapeut) en Hilde Engelen (psychiater) wat vertellen en laten zien. Plaats: Louis Hartlooper Complex. Entree Gratis, na opgave bij Steunpunt GGZ, telefoon 030-2369320.

Zaterdag 29 januari, 10.00 -16.30
Workshop Systemisch Werk en Familieopstellingen.
Vanaf 9.30 is er koffie en thee. Petra Peek en Vivine van der Velden organiseren nu ruim twee jaar workshops Systemisch Werk en Familieopstellingen. Hilde Engelen (psychiater) zal ook aanwezig zijn.

Opgave bij Petra Peek 030-2328905, petrapeek@wanadoo.nl
Vivine van der Velden 030-2546044, vivine@eigenweg.com
Kosten €60,- hele dag. Korting in overleg voor minima.

Maandag 14 februari, 10.30 - 17.00

Kennismakings Workshop Systemisch Werk en Familieopstellingen.
Vanaf 10.00 kan je binnenkomen en is er koffie en thee. Vivine van der Velden en Inge Land (psychotherapeut met o.a. veel ervaring op het gebied van Systemisch Werk en psychiatrie) organiseren deze workshop voor mensen uit het veld van de psychiatrie: cliŽnten, hulpverleners, familieleden en iedereen die zich daarbij betrokken voelt. Wij zien de plaats van een familieopstelling voor mensen met psychische problemen of een psychiatrische problematiek als een (mogelijk belangrijk) onderdeel, binnen een ruimer ondersteunend aanbod. Aan de hand van oefeningen en kleine opstellingen leren we iedereen meer vertrouwd te worden met systemisch kijken en denken. Daarnaast werken we met de eigen inbreng van deelnemers. Een familieopstelling kan een krachtige en vaak helende werking hebben.

Informatie en opgave bij Vivine van der Velden, tel 030-2546044 en vivine@eigenweg.com Kosten: cliŽnten/minima § 30,- anderen § 60,-.


In de ziel is er plaats voor iedereen.

door Petra Peek en Vivine van der Velden

Soms loop je, steeds opnieuw, tegen dezelfde dingen op. Je wilt het graag anders en je hebt geen idee hoe de problemen op te lossen. Je ziet een patroon en toch lukt het niet om te veranderen. Je hebt van alles geprobeerd en toch blijft het ongrijpbaar.

Bert Hellinger heeft een methode ontwikkeld die ons laat zien hoe wij door ons familiesysteem worden beïnvloed. Binnen dit systeem vinden dynamieken plaats waardoor verstrikkingen kunnen ontstaan. In de vorm van familieopstellingen kijkt hij hiernaar. Daarnaast heeft hij stappen ontwikkeld om de balans in het familiesysteem te herstellen. Belangrijke aspecten daarin zijn: het recht op een eigen plek, de balans tussen geven en nemen en de juiste rangorde binnen het systeem. Als we deze respecteren kunnen energie en liefde weer stromen.

Sinds enige jaren geven wij workshops waarin we vanuit het Systemisch Werk met o.a. Familie-opstellingen werken. We doen oefeningen en opstellingen en er is ruimte voor uitleg over het Systemisch Werk. Wij werken vanuit persoonlijke vragen en inbreng. Ook bij thema’s rond werk kun je kijken wat er speelt met jou in je werksituatie en welke positie je daarin inneemt. Voor b.v. hulpverleners kunnen supervisie-opstellingen inzichten in het werk met cliënten verdiepen.

In de eerste helft van 2005 zijn de workshops op zaterdag. We maken gebruik van de praktijkruimte van Petra aan de Vrouwjuttenhof 67, in de zuidelijke binnenstad van Utrecht. (Bus 2 halte Universiteitsmuseum, hoek Lange Nieuwstraat - Vrouwjuttenstraat).
De kosten zijn per dag € 60,-. Dit is inclusief koffie, thee en vegetarische soep in de middagpauze. De workshop is van 10.00 tot 16.00. Vanaf 9.30 ben je welkom.

De komende data zijn:
* 29-1-2005
* 23-4-2005
* 4-6-2005


Begeleiding door Petra Peek en Vivine van der Velden.

In 2000 hebben wij de basisopleiding voor Systemisch Werk en Familieopstellingen afgerond bij Jan Jacob Stam (Bert Hellingerinstituut). Daarna volgden wij samen en afzonderlijk een uitgebreide scholing Systemisch Werk bij hem en vele anderen van het eerste uur. Het gedachtegoed van Bert Hellinger heeft een blijvend grote invloed op hun beider werk. Wij zijn alle twee aangesloten bij het SONT (Systemische Opstellingen Nederlands Taalgebied).

Petra Peek heeft een praktijk voor Gestalt-, Transpersoonlijke Psychotherapie, Supervisie en Systemisch Werk. Zij werkt individueel, met paren en met groepen en is aangesloten bij het NVPA (Nederlandse Verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen).

Vivine van der Velden
is maatschappelijk werkster en heeft een praktijk ‘eigen weg’ voor begeleiding en ondersteuning. Zij werkt met mensen met psychische problemen, een psychiatrische achtergrond, maar ook met mensen met achterstallig opruimwerk.

Voor informatie, opgave of toezending van onze folders kan je een
van ons mailen of bellen.

Petra Peek tel: 030-2328905 e-mail:petrapeek@wanadoo.nl

Vivine van der Velden
tel: 030-2546044 e-mail:vivine@eigenweg.com

De weg loopt niet waar je 'm verwacht (loesje)